Polarizált Fényterápia

Történelmi háttér

A legrövidebb ultraibolya hullámhossztól a látható spektrumon át a leghosszabb infravörös fényig mindenféle hullámhossz jelen van a nap elektromágneses spektrumában és az egyes hullámhosszokhoz eltérő biológiai hatások is tulajdoníthatók. A fény gyógyító ereje ősi tapasztalat: már az ókori Egyiptomban is széles körben alkalmazták a közvetlen napfényes kezelést, a helioterápiát, Európa pedig az ókori Görögországtól örökölte a különböző hullámhosszak testre és egészségre gyakorolt hatásának ismereteit.

A széles spektrumban kibocsátott, alacsony intenzitású, lineárisan polarizált fény a közelmúltban újabb áttörést hozott a gyógyításban.

Az igazi áttörés Európában a 19. század végén következett be, amikor napfényterápiát alkalmaztak a bőrtuberkulózis kezelésében. A napfényterápia terén elért sikeréért Niels Ryberg Finsen orvos Nobel-díjat kapott 1903-ban. Később számtalan tudományos vizsgálat igazolta a különböző hullámhosszak anyagcserére, ideg- és immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását.

A gyógyító hatás felfedezése, a találmány

A 70-es évek végén a sebeket és fekélyeket sikeresen kezelte kis teljesítményű lézerfénnyel Mester Endre professzor. Fenyő Márta munkatársaival felfedezte, hogy a lézerfény jellemző tulajdonságai közül a polarizáció felelős a biostimulációért, így a makacs sebek és fekélyek gyógyulásáért.

Így született meg találmánya és szabadalma „Módszer és berendezés testfelületi sebek és sérülések gyógyítására”, más szóval: a polarizált fényterápia .

Fenyő Márta és kutatócsoportja felfedezte a polarizált fény stimuláló hatását minden élő biológiai rendszerre, beleértve az emberi szervezet öngyógyító képességeinek jelentős élénkítését is a humánterápiában. Ez elsősorban a polarizált fénynek a sejtfunkciók regenerációjára, revitalizációjára és harmonizációjára gyakorolt hatásával magyarázható.

A polarizált fényterápia olyan krónikus betegségek kezelésében is eredményeket hozott, mint a fekélyek, pattanások és más krónikus bőrbetegségek valamint sportsérülések.

A műtéti hegek, égési sérülések, fejfájás, reumás és ízületi problémák polarizált fényterápiával történő kezelésekor azonnali és látványos eredmények születtek.

A legtöbb esetben a bőrfelület korlátozott területeinek kezelési ideje 2-30 perc. Azokban az esetekben, amikor nagy területeket kell kezelni, a fénysugárral a teljes területet pásztázzuk, ami nyilvánvalóan hosszabb időt igényel.

Az új találmány
„bármilyen méretű és formájú fénykibocsátó felület”

Fenyő Márta 2004-ben feltalálta és védetté tette a LED-ekből épült Polarizált fénykibocsátó fényforrás technológiáját, amely lehetővé tette bármilyen méretű és formájú fénykibocsátó felülettel rendelkező orvosi berendezések készítését. Ezzel a technológiával olyan orvostechnikai eszközöket lehetett készíteni, amelyek nagyon kis felületek (pl. 1 cm2) csakúgy mint nagy felületek kezelésére is alkalmasak, így lehetővé vált akár a teljes testfelület kezelése a biostimuláló és gyógyító Polarizált Fénnyel.

A Polarizált Fényterápia hatásmechanizmusa

A polarizált fény jelentősen fokozza az immunkompetens sejtek aktivitását, stabilizálja a vörösvérsejtek sejtmembránját és extra mennyiségű oxigént megkötésére, megtartására és szállítására serkenti azokat.

A polarizált fénnyel végzett kezelés jelentősen serkenti a T-limfociták aktivitását

A T-limfociták felelősek az emberi testben percről percre keletkező hibás sejtek millióinak felismeréséért és legyőzéséért, amelyek később súlyos betegségekért és rosszindulatú deformációkért válnak felelőssé.

Ezáltal ez a kezelés megelőzheti a többé-kevésbé súlyos betegségeket, valamint megkönnyíti és felgyorsítja az elhúzódó betegségekből való felépülést.

Vörösvérsejtek serkentése extra mennyiségű oxigén megkötése, megtartása és szállítása érdekében

A vörösvértestek megnövekedett oxigénmegkötő, -megtartó és -szállítási képessége révén több létfontosságú oxigén áll a sejtek rendelkezésére, amint azt az 1980-as évek elején Fenyő Márta ill. Lengyel Imre professzor, az Országos Érsebészeti Intézet Laboratóriumának osztályvezető főorvosa által végzett kutatómunka bizonyította.

A különböző látható és infravörös közeli hullámhosszak behatolási mélységei a bőrbe

Az elektromágneses spektrum a különböző hullámhosszok széles skáláját foglalja magában, kezdve a nagyon rövid ultraibolya (UV) hullámhossztól a hosszabb, közeli infravörös (IR) hullámhosszig.

A polarizált fényterápia (PLT) a látható és közeli infravörös hullámhosszokat használja fel a kezelés során.

A bőrbe való behatolás mélysége az adott hullámhossztól függ, így az egyes hullámhosszak esetében eltérő.

Hogyan serkenti a polarizált fényterápia az immunrendszer működését?

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a polarizált fénnyel kezelt sebek és krónikus fekélyek gyógyulásnak indultak. A polarizált fény serkenti a test önvédelmi mechanizmusait . Megállapítást nyert, hogy a sejtvédelem jelentősen felerősödött a fényterápia hatására.

Az aktívabb fehérvérsejtek a baktériumok nagy részét fagocitálták.

A polarizált fénnyel végzett kezelést követően a fehérvérsejtek (neutrofil granulociták) aktívabbá váltak: az intercelluláris térben lévő baktériumok nagy részét fagocitálták.

Korábban az intercelluláris baktériumok nagymértékben akadályozták a sebgyógyulást.

Az immunvédelem bizonyított növekedése.

A vizsgálatok során készült mikroszkópos felvétel igazolta, hogy a polarizált fénykezelést követően a neutrofil granulocitáktól eltérő, az immunvédelem magasabb fokát képviselő fehérvérsejtek száma , mint a limfociták, monociták és eozinofil sejtek, szignifikánsan megemelkedett a mikroszkóppal vizsgált kenetben.

Az immunelektroforézis igazolta a polarizált fény pozitív hatását.

A sejtes védekezés mellett a humorális védekezést is stimulálták. Az egyetlen kezelés után vett sebváladék mintájának immunelektroforézise kétségtelenül igazolta nyolcféle létfontosságú immunglobulin abszolút mennyiségének szignifikáns növekedését. A polarizált fény magasabb szintre emelte az emberi szervezet védelmét – magyarázza kutatását Fenyő Márta.

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták a polarizált fény stimuláló hatását.

A későbbi kutatások eredményeinek köszönhetően a polarizált fény immunrendszerre gyakorolt serkentő hatása laboratóriumi vizsgálatokkal többször igazolódott in vitro és in vivo is: kimutatták, hogy a polarizált fény serkenti a T-limfociták aktivitását a vérben.

A polarizált fényterápia biofizikai háttere

Mi az a polarizált fény? Hogyan állítható elő?

Egy fényforrásból kibocsátott nyaláb a tér minden irányában oszcilláló fényhullámokat tartalmaz. A közvetlenül a fénysugárba helyezett polarizáló szűrő csak a fénynyaláb azon összetevőit engedi át, amelyek a tér egyetlen kitüntetett irányában oszcillálnak.

A polarizált fény hatása a lipid kettős rétegre

A polarizált fény hullámai a tér egy preferált síkjában haladnak. A feltaláló Fenyő Márta és kutatócsoportja által kidolgozott biofizikai modell szerint az ebben a meghatározott síkban oszcilláló elektromágneses tér kismértékben átrendezi a sejtmembrán lipid kettős rétegének poláris fejeit. Egy magasabb energiaszint elérésével a sejtmembrán rendezettebbé válik.

Ez a kisebb szerkezeti változás a sejtmembrán erősítő szerepe miatt jelentős biológiai hatásokat eredményez; befolyásolhatja a membrán folyékonyság át, permeabilitását, a membránhoz szorosan kötődő fehérjék mozgását, a sejt anyagcsere- és transzportfolyamatait.

Szoros kapcsolat van a sejtmembránt felépítő lipid kettős réteg és a hozzá kötött fehérjék között. A membrán képes a polárfejek polarizált fény által indukált átrendeződéséből származó energiát a fehérjék felé továbbítani, amelyek gyakorlatilag minden sejttevékenységgel kapcsolatos folyamatot befolyásolnak, mint például a sejtek energiatermelése, immunfolyamatok és enzimreakciók, beleértve az aktív és passzív szállítási folyamatokat is.

A sejtmembrán kiemelkedő biokémiai szerepet tölt be, ezért a polarizált fény által kiváltott konformációváltozás jelentős biokémiai folyamatokat befolyásolhat, beleértve a felismerési folyamatokat (antitestek, hormonok), az energiaátvitelt és átalakulást, mint például az oxidatív foszforilációt, valamint az információátvitelt (neurotranszmitter).

A polarizált fény emellett fokozza a vörösvértestek több oxigént megkötő megtartó és szállító képességét, stabilizálja az eritrociták membránját, ezáltal fokozza a vörösvértestek stabilitását oxigénszegény környezetben.

Javítja a vérkeringést; ezért a megnövekedett oxigénmennyiség gyorsabban éri el a sejteket, szerveket és szervrendszereket. Különféle biológiai modellrendszereken végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a polarizált fény elősegíti a szervezet önvédelmi képességet.

A polarizált fény serkenti az immunrendszert, elősegíti a regenerációs folyamatokat az egész szervezetben, ezáltal segíti a sebgyógyulást is.

Eddigi gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy a polarizált fény közvetlen jótékony hatással van az idegvégződésekre, energiapályákra, idegszövetekre és enyhíti vagy megszünteti a fájdalmat.

A fent hivatkozott ismeretek alapján levonható a következtetés: A polarizált fénykezelés normalizálja és harmonizálja a kiegyensúlyozott biológiai folyamatokat.

KAPCSOLAT

Írjon és lépjen kapcsolatba velünk

© 2024 AMBIOTE Ltd. Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva.